Monday 15 February 2010

5 ith-προειδοποιήσεις για την υγεία και το περιβάλλον

*1) Κονσέρβες: προσοχή στα πλαστικοποιημένα καπάκια
Έχετε παρατηρήσει ότι σε ορισμένες κονσέρβες το καπάκι έχουν μια λευκή εσωτερική επένδυση; Το πλαστικό αυτό απελευθερώνει δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), τη βασική δομική ουσία πολλών πλαστικών υλικών που έχει κατηγορηθεί όχι μόνο ότι επιδρά στο ενδοκρινικό σύστημα, αλλά και ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας.

*2) Ποπ κορν: όχι στο φούρνο μικροκυμάτων.
Η προειδοποίηση έρχεται από τον Αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων που, αφού ανέλυσε τα σακουλάκια του ποπ κορν που προορίζονται για ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων, διαπίστωσε ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υπερφθοροοκτανικού οξέος (PFOA). Οι συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου είναι βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά, καθώς και διαταραχές στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη.

*3) Νεσεσέρ: κρύβει ένα σωρό χημικές ουσίες.
Οι κρέμες, τα προϊόντα καθαρισμού και τα φον-ντε-τεν περιέχουν διάφορες βλαβερές χρωστικές και συντηρητικές ουσίες, όπως τα περίφημα παραμπέν, φαινοξυαιθανόλη και ισοθειαζολινόνη. Πρόκειται για χημικά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δερματικής δυσανεξίας, τα οποία να εκδηλωθούν με ερεθισμούς και σκασίματα.

*4) Πλαστικές κουρτίνες μπάνιου: ΜΑΚΡΙΑ!!!
Μήπως η ντουζιέρα σας δεν έχει γυάλινο προστατευτικό, αλλά μία πιο οικονομική κουρτίνα απο βινύλιο; Αυτή ακριβώς η κουρτίνα ζητήθηκε να αποσυρθεί από το Αμερικανικό Κέντρο Υγείας, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης με την υποστήριξη της Greenpeace...Έχει υπολογιστεί ότι οι κουρτίνες του μπάνιου απελευθερώνουν πάνω από εκατό χημικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη τον λαιμό και μακροπρόθεσμα να αποβούν τοξικές για το νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.

*5) Γυαλιά οράσεως: όχι στα κόκκινα και τα μπλε
Ακόμα και τα γυαλιά οράσεως μπορεί να κρύβουν βλαβερές ουσίες, όχι τόσο στο πλαστικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο σκελετός, όσο στα βερνίκια που χρησιμοποιούνται για τον χρωματισμό του. Καθώς είναι της μόδας οι κόκκινοι και οι μπλε σκελετοί, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ακρυλικά βερνίκια αντιδρούν με τον όξινο ιδρώτα του δέρματος και μπορεί να απελευθερώσουν μικροποσότητες χρωστικών ουσιών που ευθύνονται για δερματικά εκζέματα.

Πηγή: Natura, Φεβρουάριος 2010 / Αφροδίτη Ραυτοπούλου
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Ζ.

No comments:

Post a Comment